Na cestě k bezhotovostní společnosti?

Asijští spotřebitelé jsou na špici v oblasti digitálního života, své chytré telefony mění na mezinárodního cestovního společníka.

Vzhledem k podstatě technologického vývoje v asijsko-pacifickém regionu se mnoho asijských spotřebitelů jako první připojilo k internetu prostřednictvím svého chytrého telefonu a nyní na svá kapesní zařízení spoléhají ve všem počínaje komunikací a zábavou, přes bankovnictví až k pořizování dárků, nakupování a výzkumu.

Digitální způsob života

Vzhledem k tomu, s jakou jistotou používají asijští spotřebitelé svá mobilní zařízení a jak často jsou k nim připojeni, není divu, že jsou celosvětovými lídry, co se týká používání chytrých telefonů k nakupování. Podle Nielsena má asijsko-pacifický region nejvyšší míru nákupů provedených přes mobilní telefon, přičemž 50 % online spotřebitelů v Číně, 49 % v Indii, 47 % v Jižní Korei a 46 % ve Vietnamu uvádí, že si nějaký produkt nebo službu zakoupili prostřednictvím svého mobilního zařízení v posledních šesti měsících. Tyto národy také okupují čelní příčku v oblasti nakupování pomocí mobilních aplikací – 50 % obyvatel Číny, 48 % Jižní Korei, 47 % Indie a 43 % Vietnamu někdy nakoupili pomocí nějaké aplikace.

Nakupuj za pochodu

Jednou z klíčových oblastí vývoje v Asii je růst digitálních plateb, které dalece přesahují používání této technologie v jiných částech světa. Především Čína má pokročilý a konkurenceschopný trh pro platby přes mobilní telefon, kdy WeChat Pay a AliPay si drží přes 90 % čínského trhu s mobilní peněženkou, přičemž jejich roční obrat činí 5,5 bilionu USD. Tyto platformy třetích stran v Číně rychle nahrazují platební a kreditní karty.

Co se týká plateb přes mobilní telefon, Čína je jasným vůdcem, technologie se ale šíří po celém regionu a plánuje se, že bude uvedena i v Japonsku a v Malajsii. Nové způsoby platby jsou po celém asijsko-pacifickém regionu horkým tématem, podle výzkumu společnosti Mastercard jsou v těchto zemích tématem diskuze v případě 83 % veškerých konverzací na sociálních médiích.

Rozšíření po celém světě

Zatímco digitální peněženky vládnou doma, mnoho asijských spotřebitelů nemohou používat svou oblíbenou službu během cestování do zahraničí. Podle výzkumu společností Kapronasia a CANCAN využilo 67 % čínských spotřebitelů někdy platby přes mobilní telefon v rámci zahraničních transakcí, ale jenom u 3-30 % svých transakcí. 21 % jich uvedlo, že ještě nikdy nevyužili WeChat Pay ani AliPay v zahraničí, protože nevěděli, že to je možné. Tuto službu nabízí málo významných prodejců, ale vzhledem k tomu, že tyto nové možnosti platby se rychle rozšiřují, Globe Shoppers budou moci v zahraničí utrácet snadněji.

Společnost Global Blue nedávno uvedla na trh mnoho inovací, které poslouží čínským Globe Shoppers ještě lépe. Nyní mohou získat zpět DPH přímo do své digitální peněženky Alipay na letištích a v obchodech po celé Evropě. V lednu byly zavedeny refundace přes WeChat Pay také na letišti v Madridu a je v plánu tuto službu rozšířit v průběhu roku 2018 na další letiště a obchody.

Kam dál může technologie zajít?

Pro asijské spotřebitele, kteří se v technologiích vyznají, jsou digitální produkty a služby do budoucna zcela nepostradatelné. Nové technologie poskytují Globe Shopperům v Asii i jinde zajímavé možnosti. Chytré služby budou klíčové, jako např. Troika, čínsky mluvící robot, který pomáhá turistům na Mezinárodním letišti Inčchon v Soulu. Obchody bez pokladní, jako je například BingoBox, mohou digitálním spotřebitelům velmi vyhovovat: zákazník může vstoupit do obchodu a zaplatit za zboží prostřednictvím svého účtu WeChat.

Spotřebitelé asijsko-pacifického regionu také nadšeně očekávají vývoj technologií, které zvyšují bezpečnost. Výzkum společnosti Mastercard odhalil, že 45 % spotřebitelů v tomto regionu se zajímá o biometrickou autentizaci, která poskytuje zvýšenou míru bezpečnosti a která funguje jako alternativa hesla a PIN kódu.

Jak mohou evropské obchody vyjít vstříc těmto digitálním nadšencům?

Zatímco některé tyto inovace se mohou zdát futuristické, digitální technologie se v tomto regionu vyvíjí obrovskou rychlostí a digitální spotřebitelé vyžadují rychlé a navzájem související služby všude, kam se vydají.

Nabízet digitální řešení pro platby, komunikovat se spotřebiteli prostřednictvím digitálních platforem a integrovat technologie do zážitků spojených s nakupováním jsou některé ze způsobů, jak mohou maloobchodníci držet krok s tímto neustále se vyvíjejícím trendem.