Rusové se s ožívajícím rublem vracejí k Tax Free Shopping

Po dvouletém slabém výkonu hlásí ukazatele za první čtvrtletí roku 2017 na ruském trhu turistického ruchu velmi pozitivní vývoj, což je vítanou vzpruhou pro evropské a asijské destinace.

Nejvýznamnější události

• Výdaje Rusů stouply v prvním čtvrtletí roku 2017 o 40 %
  • V březnu 2017 žádalo o cestu do Evropy přes 6,5 milionu ruských turistů
  • Ruské zahraniční transakce za březen 2017 vzrostly o třetinu

Průměrná útrata při cestě do zahraničí se vyšplhala na 1 000 eur

Pokles ruského turismu v posledních několika letech lze vysvětlit mnoha okolnostmi. Pád ceny ropy v prosinci 2015 například vážně oslabil ekonomiku země a s ní i schopnost tamních obyvatel utrácet a cestovat do ciziny. Diplomatické napětí, které zavládlo poté, co Rusko v březnu 2014 obsadilo Krym, tuto situaci vůbec nezlepšilo.

Těžké období, jež rubl následně zažíval, zasáhlo skutečně všechny Rusy, včetně těch nejbohatších občanů, kteří bývali tradičně náruživými cestovateli. Mnoho Rusů tehdy zůstalo doma, což v roce 2015 vedlo podle Ruského svazu cestovního ruchu (RCT) k nejhlubšímu propadu aktivního turismu za posledních 18 let.

První čtvrtletí roku 2017
Nynější růst ekonomiky Ruska pozitivně ovlivňuje ruský trh cestovního ruchu. Podle finanční společnosti UBS utratili Rusové v prvním čtvrtletí roku 2017 o 40 % více a aktivní ruský turismus stoupl ve stejném období meziročně o 58 %.

Ruské banky oznámily, že počet transakcí provedených v zahraničí vzrostl v březnu 2017 o třetinu a průměrná útrata v cizině činila 1 000 eur (v porovnání s 600 eury v roce 2016). Přestože ruští turisté stále ještě bedlivě sledují své výdaje a účty v restauracích a kupují pouze několik suvenýrů, nikdy nezapomenou požádat o refundaci DPH.

Evropa opět v oblibě
Oblíbené destinace jako Turecko, Řecko a Kypr si stále udržují přední místa na ruských seznamech. Z analýzy, které Asociace ruských cestovních kanceláří (ATOR) podrobila data Yandexu, vyplývá, že se zájem Rusů o evropské destinace zvedl o 61 %. To se projevilo v březnu 2017, kdy o cestu do Evropy žádalo přes 6,5 milionu ruských turistů.

Favorizovanými státy byly Francie, Spojené království a Španělsko – rezervace z Ruska se v jednotlivých zemích v březnu meziročně zvýšily o 10–15 %. Nejvíce profitovala Itálie, poptávka po tamních zájezdech v březnu meziročně vzrostla o 91 %. Ve Španělsku doznala nárůstu 87 %. Obliba Paříže mezi ruskými turisty stále stoupá, v lednu 2017 zaznamenala tato metropole rekordní návštěvnost za posledních deset let.

Výhled na rok 2017
Ruští boháči s vysokým čistým jměním si chtějí vynahradit ztracený čas a luxusní ubytování v Evropě si rezervují ve velké míře. Slávy dnů roku 2013, kdy Rusové v cizině utráceli v průměru 1 700 eur, nicméně současný stav zatím nedosahuje. Všechny destinace světa se budou muset ještě více snažit, aby uspokojily vkus i požadavky Rusů.

Tento příznivý trend však přetrvá. Cestovní kancelář Russian Express uvedla, že poptávka po letní zahraniční dovolené překonává rok 2016 a zájezdy do takových destinací, jako je Francie, jsou mnohdy plně obsazeny až do října.