Zaměřeno na maloobchod: Krása bere vše

Odvětví krásy vykazuje díky velmi kvalitním výrobkům a výjimečným in-store zkušenostem působivé prodejní výsledky. Pojďme odhalit skryté tajemství krásy.

Zákony přitažlivosti

V posledních letech převládala poptávka v odvětví krásy nad poptávkou v ostatních kategoriích, Hana Ben-Shabat, expertka na spotřební zboží a maloobchodní praxi společnosti AT Kearney zabývající se globálním poradenstvím, mluví o „renesančním období“ krásy. Zatímco móda zůstává se 46 % nejvýznamnější kategorií v celkových tržbách za rok 2017, parfémy a kosmetické přípravky zaznamenaly v letech 2016 až 2017 v kamenných obchodech výrazný nárůst +17 %, v porovnání s +5% nárůstem v kategorii módy.

Odborníci přisuzují tyto výsledky v oblasti krásy schopnosti pochopit zájem zákazníků a tento zájem si udržet, a to díky obchodním zkušenostem s přidanou hodnotou. Aby toho dosáhli, investovali prodejci v oblasti krásy a značek v uplynulých několika letech do technologií rozšířené reality (AR).

Virtuální mobilní aplikace sloužící k vyzkoušení produktů je finální aplikací AR. Různé mezinárodní kosmetické značky, jako jsou Lancôme a Sephora však vyvinuly své vlastní verze. Zákazníci mohou digitálně testovat barvy rtěnek, tvářenek a dalších kosmetických výrobků. Další možností AR je zrcadlo přímo v prodejně, které je používáno několika kosmetickými giganty včetně společnosti MAC. Řada prodejců v oblasti krásy také uvedla své vlastní platformy pro sociální média, kde si věrní zákazníci mohou sdělovat názory ohledně produktů a účastnit se diskusí zaměřených na krásu.

Kosmetický průmysl jasně pochopil příležitost, kterou digitální řešení představuje a činí aktivní opatření pro vybudování základny fanoušků. Pomáhá také zákazníkům vyzkoušet si produkty ještě před tím, než se je rozhodnou zakoupit. Dělají to za jediným cílem: zvýšit prodeje.

Zároveň prodejci v oblasti krásy a značek experimentují s inovativními obchodními koncepty. Taková místa přesahují jednoduché maloobchodní prostory a vyvinuly se do studií. V tomto důvěru vzbuzujícím prostředí jsou k dispozici specializovaní poradci v oblasti krásy, kteří poskytují personální poradenské služby na míru a vytvářejí trvalé vztahy se zákazníky.

Co se týče konceptů jednotlivých obchodů, spustily některé kosmetické značky, které jsou založeny hlavně na online fungování, brick-and-mortar butiky, z čehož jsou zákazníci nadšení. Protože fanoušci rádi navštěvují obchody a butiky v den jejich otevření, sázejí tyto značky hlavně na fyzické in-store zkušenosti. Pokud chcete zvýšit prodeje, využijte právě tyto showroomy, které působí na všech pět smyslů a na skutečné vnímání. V listopadu roku 2017 představila značka Glossier svou novou vůni ve svém Concept Store s nekonečnou zrcadlovou místností a skrytými posuvnými panely - místo krásy a zábavy.

Soutěž krásy: kdo je kdo ve světě produktů

Evropa zůstává i v roce 2017 místem pro Beauty nákupy. To ukazují především Francie, Německo, Španělsko a Itálie, které se dohromady podílely více než 40 % na celosvětových Tax Free prodejích.

Zatímco popularita korejského sektoru K-Beauty vzrostla po celém světě, japonská značková kosmetika si stále udržuje pověst vysoce kvalitních výrobků. Turisté z oblasti APAC jezdí do Japonska, aby si nakoupili produkty hodící se pro asijský typ pleti, jako jsou produkty s UV-filtry a zejména krémy pro zesvětlení pleti. Shinji Yamada, bývalá mluvčí japonského kosmetického gigantu Kanebo, uvedla, že japonská kosmetika je vnímána příznivěji než ta z Číny. Společnost Nikkei připisuje úspěch kosmetického odvětví v roce 2017 oživení prodejů Tax Free v obchodních domech.

Není divu, že asijské národnosti zůstávají v této kategorii šampiony - čínští, tchajwanští a indonéští zákazníci představují 48 % z celosvětových prodejů uskutečněných v roce 2017. Od roku 2016 do roku 2017 se prodej pro čínské zákazníky zvýšil téměř o +50 %.

Kopírování tohoto trendu

Beauty oblast je kategorie založená na zkušenosti, jež se může radovat ze zákazníků, kteří touží po velmi praktických formách nakupování. Není tedy proto překvapením, že nové technologie v obchodech zaznamenaly tolik úspěchů a vedly k nárůstům prodejů.

Módní prodejci mohou z těchto nových technologií těžit a zopakovat tento úspěch. Podle Jasona Goldberga, SVP pro obsah a obchod v digitální transformační agentuře SapientRazorfish, by nemělo jít o zavádění technologií bez dalších nápadů. Goldberg říká, že maloobchodníci musí být ohledně technologických investic strategičtější a snažit se řešit skutečné problémy zákazníků digitálními inovacemi - spíše než neúspěšnými a náročnými aplikacemi.