Čínský nový rok: slibný začátek roku 2017

Cestování v roce 2017 během čínského nového roku bylo mezi čínskými globe shoppers populární, přičemž o jejich pozornost a vynakládané peněžní prostředky soutěžily přední evropské a asijské destinace. Společnost Global Blue analyzuje vybrané trendy, které ovlivnily výsledky v oblasti Tax Free Shopping (TFS) během tohoto velmi důležitého období v mezinárodním kalendáři maloobchodního prodeje.

Silná poptávka po cestách do zahraničí a nákupech v zahraničí spolu s uvolněnější vízovou politikou a rozšiřující se sítí přímých mezinárodních letů z Číny vytvořily ideální podmínky pro to, aby se zahraniční obchodníci mohli těšit ze slibného začátku roku 2017. Ještě před čínským novým rokem společnost Ctrip, nejoblíbenější cestovní kancelář v Číně, předpovídala, že období svátků v tomto roce bude z hlediska cestování tím dosud největším, přičemž výjezdy do zahraničí měly podle očekávání překročit celkových šest milionů z loňského roku.

Evropa zpět v nabídce

Evropské TFS v prvních dvou měsících roku zaznamenalo dvouciferný růst a ve srovnání se stejným obdobím v roce 2016 došlo díky čínským zákazníkům přilétajícím během čínského nového roku na kontinent k nárůstu o 36 %.

Mezi největšími TFS trhy z této skutečnosti profitovalo zejména Spojené království. Zde zaznamenali v lednu a únoru meziroční nárůst tržeb o 96 %. Pozitivním faktorem přispívajícím k nárůstu tržeb bylo oslabení libry vůči jüanu, které přineslo větší objem čínských transakcí (nárůst o 54 %), a výsledná vyšší kupní síla přispěla k navýšení průměrné útraty (o 28 %).

Ke značnému meziročnímu nárůstu příjmů z prodeje o 48 % došlo také ve Španělsku. K tomuto nárůstu přispělo výrazné zvýšení počtu transakcí (o 41 %), které bylo zčásti důsledkem posílení leteckých linek mezi Španělskem a Čínou v několika posledních letech.

Třetí největší nárůst tržeb z TFS během čínského nového roku zaznamenala Francie s meziročním nárůstem o 32 % v období ledna a února. Jedná se o pokračující návrat Francie mezi přední destinace TFS po dvanáctiměsíčním propadu způsobeném teroristickými útoky, protestními akcemi zaměstnanců, stávkami a záplavami.

Japonsko klíčem k asijskému růstu

Přestože v Asii toto období nebylo tak hvězdné jako v Evropě, i Asie těžila ze silného čínského nového roku s meziročním nárůstem tržeb o 15 % v lednu a o 6 % v únoru oproti velmi silnému základu v roce 2016.

Pozitivní výsledky souvisely s japonskými tržbami z TFS, neboť do této země mířily velké počty čínských globe shoppers. V lednu a únoru se japonské tržby z TFS zvýšily o 27 %, což bylo vyvoláno nárůstem počtu transakcí o 35 % v důsledku velkého množství čínských zákazníků, kteří Japonsko navštívili.

Vysoký počet výjezdů do Japonska během čínského nového roku lze přičítat kombinaci několika faktorů: V rámci plánu zvýšit do roku 2020 počet turistů na 40 milionů za rok Japonsko uvolnilo vízový režim pro čínské turisty a nabízí jim víza pro více vstupů s platností na 10 let a mírnější požadavky pro vydávání víz. Návštěvnost byla rovněž podpořena vyšší kupní silou čínských zákazníků, neboť japonský jen oproti jüanu během prvních dvou měsíců tohoto roku nadále oslaboval.

Shrnutí Global Blue

• Evropské TFS nakupování zaznamenalo v prvních dvou měsících roku dvouciferný nárůst, neboť na kontinent během čínského nového roku zamířily vysoké počty čínských zákazníků.
  • Spojené království (nárůst o 96 %), Španělsko (48 %) i Francie (32 %) vykázaly kolem čínského nového roku značný růst a zotavení evropského TFS dál pokračuje.
  • Pozitivní asijské výsledky lze téměř výhradně připisovat japonským tržbám z TFS, u kterých došlo k meziročnímu nárůstu o 27 %.