Evropské kosmetické značky vs. K-beauty

Krásu stále více určují trendy, trendy stále diktuje Asie, a vytváří tak silnou konkurenci tradičním evropským luxusním značkám. Protože však zákazníci na celém světě mají rádi změnu, zavedené značky luxusní kosmetiky znovu dobývají území.

Asie určuje trendy krásy...

Krémy se šnečím extraktem, gumové masky a skleněná pleť, to jsou jen některé bizarně znějící trendy, které se vynořily na korejské kosmetické scéně a jejichž zázračný efekt ovládl sociální média a inspiroval desítky výrobků po celém světě, jež je napodobují. Textilní masky, další trend, který se zrodil v Koreji, jsou nyní hlavní součástí většiny kosmetických značek a podle Euromonitor International se očekává, že jen tento sektor výrobků bude mít do roku 2021 hodnotu 8,8 miliardy $.

Dokonce ani ve Francii, kde je prvotřídní kosmetika zřejmě doma, nejsou ženy imunní vůči trendu K-beauty, kosmetice s asijskou inspirací, která je v tomto oboru hnacím motorem růstu. Prodej masek a kosmetických náplastí podle NPD Group vzrostl mezi lety 2017 a 2018 o 78 %, kdežto prodej jílových a bahenních masek o 43 %.

Zatímco korejské kosmetické značky a inovace jsou již několik let hnacím motorem kosmetického průmyslu, značky J-beauty zvyšují podle L2 prodej a zastoupení v Číně. Podle informací Nikkei se odhaduje, že export japonské kosmetiky v roce 2017 poprvé převýšil 2,75 miliardy $, přičemž 90 % těchto výrobků je určených pro jiné asijské země.

... zatímco evropské značky stále rostou

Výrobky, které se řídí trendy, například ty, které nabízejí nově vznikající korejské kosmetické značky – a také americké a evropské značky jako Glossier a Kylie Cosmetics – se budou i nadále líbit mladým spotřebitelům kosmetiky. Stále však přetrvává velký hlad po evropských značkách v luxusní kategorii. Francouzské módní značky Yves Saint Laurent a Christian Dior patří podle analytiků z Euromonitor International stále mezi 10 nejrychleji rostoucích společností luxusní kosmetiky.

Aby francouzské značky přilákaly mladé spotřebitele kosmetiky, kteří možná nejsou tak obeznámeni s jejich mistrovstvím, nasazují jinou taktiku. YSL Beauté nedávno otevřela pop-up prodejnu v New Yorku, která se zaměřuje na nejoblíbenější rtěnky, což je chytrý tah pro přilákání místních obyvatel a také Globe Shoppers, protože tato rtěnka je nejrychleji rostoucím segmentem v Asii . Prodejna se vyznačuje černě lakovanými stěnami s neonovým značením vhodným pro Instagram, nechybí DJ a pravidelná přítomnost vlivných osob ze sociálních médií. Součástí prodejny je také rytecký koutek, kde si mohou kupující nechat upravit svůj nákup podle vlastních představ, protože se zjistilo, že tato služba je velmi oblíbená u mileniálů.

Jiným příkladem, jak si Evropa zvyšuje laťku v oblasti kosmetiky, je londýnský Harrods; tam byla zahájena rekonstrukce za 200 milionů £, díky níž se rozloha oddělení kosmetiky zdvojnásobí. Navíc vytváří „kouzelné zážitky“ pro svou mileniálskou zákaznickou základnu, například získáním podpory vlivných osob jako umělecké maskérky Kim Kardashian, která předvádí nakupujícím, jak si „upravit fasádu“.

Jak může evropská kosmetická scéna přitáhnout mezinárodní klientelu?

Kosmetika je stále hlavní kategorií pro Globe Shoppers. Podle výzkumů společnosti Kantar více než 100 milionů čínských zákazníků koupilo loni při cestách do zahraničí kosmetické výrobky.

Aby byly evropské značky přitažlivé pro Globe Shoppers, vytvářejí exkluzivní regionální kolekce, které je možné koupit pouze v jejich hlavních evropských prodejnách, jiné zase využívají medializace na sociálních médiích. Řetězec Beauty uvolnil své nejočekávanější výrobky pro prodej ve své hlavní prodejně v Paříži o měsíc dříve, aby turisté měli v trendech předstih.

Důležité je také nabízet odpovídající zážitky, které se hodí k dynamickému kosmetickému trhu; od domácích novátorských marketingových řešení po úchvatné zážitky se značkou nabízenou sítí VIP salonků – Global Blue neustále vyvíjí novátorská řešení na pomoc evropským značkám při plnění očekávání tohoto významného trhu Globe Shoppers.