Čínské digitální peněženky: Dopad na evropský maloobchod

Navzdory novým čínským předpisům týkajícím se plateb přes mobilní zařízení pokračuje tento trend bez omezení. Jak mohou evropští obchodníci splnit očekávání čínských zákazníků?

Čínští spotřebitelé v současnosti používají své smartphony k placení téměř všeho, od potravin až po taxi. Používání digitálních peněženek vykazuje i nadále rostoucí trend, protože Čína pokračuje ve své transformaci na bezhotovostní společnost.

Dříve byl astronomický narůst poskytovatelů digitálních plateb poháněn relativní autonomií, ale čínská centrální banka nedávno zavedla přísnější předpisy, aby tak získala větší kontrolu nad tím, jak tito poskytovatelé spravují vklady a platby svých uživatelů.

Nejvýraznějším dopadem těchto nových předpisů na čínské maloobchodníky budou limity stanovující to, kolik spotřebitelů může denně utrácet pomocí plateb založených na QR kódech. Od dubna 2018 budou na základě přihlašovacích údajů uživatelů limity pro tyto transakce stanoveny na ¥500 (€65*), ¥1,000 (€129*) nebo ¥5,000 (€646*) za den.

Dobrou zprávou pro evropské obchodníky je, že v současné době platí tato nová omezení pouze pro obchody se sídlem v Číně, což znamená, že evropské obchody budou stále svým čínským zákazníkům moci nabízet možnost platit za luxusní zboží přes QR kódy.

Digitální život vzkvétá

Přestože tyto nové předpisy mohou ochladit extrémní nárůst čínského průmyslu s mobilními platbami, v hodnotě 5,5 bilionu dolarů ročně, není pravděpodobné, že by tento trend klesl.

Popularita mobilních plateb v Číně vznikla díky silné základně uživatelů smartphonů; více než polovina čínské populace nyní na mobilním zařízení používá internet. Společnost WeChat Pay, vlastněná společností Tencent, má měsíčně více než 800 milionů aktivních uživatelů a společnost Alipay, kterou vlastní Ant Financial Services (pobočka společnosti Alibaba), má podle svých internetových stránek 520 milionů registrovaných uživatelů.

Čína umožnila tradičním bankám se také připojit k digitálním platebním pohybům a to tak, že pro zpracování mobilních plateb budou moci používat skenování QR kódů.

Splnění technologických očekávání

Obchodníci, kteří chtějí přilákat čínské zákazníky, by měli i nadále poskytovat chytrá a komplexní řešení pro digitální platby.

Společnost Global Blue proto nedávno investovala do poskytovatele digitální multiplatební platformy EuroPass, která umožňuje přidruženým obchodníkům po celé Evropě přijímat celou sadu čínských platebních metod přes mobilní zařízení, včetně mobilních řešení WeChat Pay, Alipay a UnionPay, a která nabízí unikátní produkty digitálního marketingu “drive-to-store” prostřednictvím sociální platformy WeChat.

Společnost Global Blue také spustila celou řadu inovací v rámci služby Fast Refund, aby pomohla obchodníkům lépe splnit digitální očekávání během Tax Free nákupů. Čínští zákazníci si mohou nyní vybrat možnost nechat si DPH vrátit na letišti a obchodech po celé Evropě přímo do své digitální peněženky Alipay. V lednu 2018 byla na letišti v Madridu zavedena možnost vrácení DPH prostřednictvím společnosti WeChat Pay, která v průběhu roku 2018 plánuje tuto nabídku rozšířit i na další letiště a obchody.

Fast Refund není ovlivněno novými omezeními platnými pro čínské platby provedené přes mobilní zařízení.