Budoucnost Maloobchodu

Pohodlné? Exkluzivní? Vzrušující? Jak přetvářejí požadavky generace mileniálů na inovativní nákupní zážitky maloobchodní odvětví?

Život v lokalitě

Spotřebitelé mají globálnější myšlení než kdy dříve a s rostoucím počtem cest do zahraničí a přeshraničního nakupování není již univerzálně stejná maloobchodní nabídka pro mileniály dostatečně atraktivní, aby nakupovali v zahraničí.

Spotřebitelé touží po zahraničních cestách, které by je obohatily o nové zážitky, kde by poznali nové značky a produkty. Společnost Expedia Research zjistila, že američtí, britští a čínští spotřebitelé milují cestování, které nabízí jedinečné a kulturní zkušenosti, což má pak vliv na jejich nákupní chování. Poněvadž na domácích trzích se etabluje stále více značek, je nezbytné, aby nákupy v zahraničních destinacích nabídly něco jiného – něco, co není doma k dostání.

To je důležité zejména proto, že mileniálové jsou schopni se dostat kdykoli k jakékoli značce či produktu, bez ohledu na místo, kde se nacházejí. Podle výzkumu společnosti Pitney Bowes až 66 % spotřebitelů nakupuje on-line mimo svou domovskou zemi, z nichž 58 % tak činí každý měsíc.

Jak reagují globální maloobchodní řetězce?

V důsledku této změny postoje mileniálů, toužících po zážitcích a pravosti i originalitě nabídky, poskytují globální maloobchodní řetězce zážitky lokálnějšího charakteru a místní značky zase nabízejí náročným cestovatelům novou formu suvenýrů.

Sportovní značky jsou v čele těchto snah s nabídkou produktů a zážitků na míru místnímu prostředí. Nová pařížská prodejna značky Reebok, La Salle de Sport, prodává všechno své ikonické zboží, pořádá akce k uvedení nových produktů, exkluzivně pouze v Paříži, a poskytuje prostor pro umělecké výstavy a kulturní akce. Nike rozpíná svůj maloobchodní přístup z kolosálního Nike Towns a doplňuje jej nadcházející koncepcí Unlaced. Každá lokalita nabídne žádané zboží vybírané stylisty a kreativci tak, aby bylo místní pro každou prodejnu.

Luxusní značky plně pochopily, jakou hodnotu má nabízení exkluzivních produktů, a umožňují tak Globe Shoppers, aby si vybrali nejlepší a nejoriginálnější produkty jako první. Patří sem uvolnění produktů, o nichž se nejvíce hovoří, do jejich stěžejních prodejen o měsíc dříve než do zbývajících globálních prodejen, aby cestovatelé mohli udržet krok s nejnovějšími trendy. Jiné luxusní značky se rozhodly vytvářet unikátní produkty související s nějakou událostí nebo místem. Ústřední zboží kolekce, trička z limitované edice či ručně malované kabelky se vyrábějí nejčastěji pro nějakou příležitost.

Pamatuj si mne

Mileniálové nepovažují za suvenýry nevkusné přívěsky na klíče nebo trička s potiskem názvu města, nýbrž raději nakupují zboží připomínající jim jejich cestování. U suvenýrů jsou zejména lákavé regionální či celonárodní značky, neboť spotřebitelům umožňují decentně ukázat značky, které „objevili“ na svých cestách. Typicky francouzské značky, konkrétně Ami a Maison Kitsune, nebo dokonce značkové zboží z prodejny Merci zaměřené na životní styl, prokazují svou popularitu mezi mileniály objevujícími Paříž.

Dánská značka Ganni využívá obliby skandinávského stylu v řadě svých krátkodobě působících (pop-up) prodejen suvenýrů po týdnech módy v Londýně, New Yorku a Kodani. Tento sortiment produktů nabízí vkusné dánské převzaté suvenýry typu přívěsků na klíče, oděvů a ručně malované keramiky, které jsou inspirované každým městem.

Tvůrci vkusu

Pro vzbuzení zájmu mileniálů – a jejich ochoty utrácet – je klíčové budovat prodejny, které jsou lákavé, nezapomenutelné a jedinečné. Jeden přístup, který prokázal svou oblibu u mileniálů s vášní pro jídlo, je zavedení prostor s občerstvením do prodejen zasvěcených módě a životnímu stylu.

Také niche značky, ubírající se ve stopách luxusních značek, přinášejí do svých prodejen jídlo, aby se kupující plně pohroužili do jejich historického odkazu. Nová prodejna v Marais pro maloobchodní síť kosmetiky Buly 1803 nabízí produkty pro péči o pleť a kosmetické přípravky pro líčení, ale lze tu najít i kavárnu a japonskou pekárnu; strávníci v kavárně prodejny Guild v newyorském životním stylu získají kartu, která uvádí podrobnosti o veškerém nádobí a příborech, jež byly použity při přípravě jejich jídla, a kde lze tyto produkty v prodejně nalézt.

Mezitím se setkaly dvě francouzské ikony a vytvořily pastvu nejen pro oči, ale pro všechny smysly. Patissier Pierre Hermé a kosmetická značka L’Occitane společně zapracovali na lifestylové prodejně na ploše 10 000 čtverečních stop, kde se nachází nabídka produktů pro potěchu těla i mysli, terasa s restaurací, vyhrazená parfumerie, kavárna s koktejlovým barem a bar nabízející francouzské makronky.

Maloobchod budoucnosti?

Přestože většina těchto změn se děje kvůli mileniálům, jejich poptávka po pohodlí, výjimečnosti, vzrušení a smyslových zážitcích rezonuje se spotřebiteli v každé věkové kategorii.

Společnost Global Blue soustavně vyvíjí inovativní digitální řešení i řešení pro prodejny, aby pomohla maloobchodníkům vyhovět těmto potřebám a získat si věrnost Globe Shoppers. Například aplikace SHOP Tax Free pomáhá Globe Shoppers automaticky vyplnit jejich formuláře pro vrácení DPH a sledovat aktuální stav této refundace. Také ukazuje nejbližší prodejnu jejich oblíbené značky a pomáhá jim nalézt z hlediska refundace nejvýhodnější lokalitu ve městě, v němž se právě nacházejí.

Global Blue současně rozšiřuje svou evropskou síť luxusních salonů, s novými lokalitami v Paříži a Londýně. Tyto refundační salony nabízejí personalizované a nezapomenutelné nákupní zážitky i těm nejnáročnějším Globe Shoppers.