Aktuální informace z Evropy: výsledky TFS v únoru nadále posilují

Výsledky společnosti Global Blue u evropských tržeb Tax Free Shopping (TFS) se v únoru dále zlepšují v důsledku silného růstu, kterého bylo dosaženo díky většině států, z nichž pochází nejvíce globe shoppers.

Oživení největších trhů pokračuje

Návrat Francie mezi destinace TFS pokračoval. Dosavadní tržby v obchodech v tomto kalendářním roce rostly již třetí měsíc za sebou.

Výsledky Spojeného království jsou i nadále přesvědčivé (nárůst o 50 %), přestože mnoho britských obchodníků upravuje ceny ve snaze vyrovnat oslabení libry. Na rozdíl od jiných evropských trhů, kde byl nárůst důsledkem většího počtu transakcí, Spojené království do konce února zaznamenalo (za dosavadní období kalendářního roku) zvýšení průměrné útraty o 14 %.

Dobré výsledky u zákazníků ze zemí, z nichž pochází nejvíce globe shoppers

Pokračující oživení hlavních trhů v Evropě je důsledkem rostoucího počtu návštěvníků z Asie a Spojených států, přičemž analytici předpokládají, že tento trend bude v průběhu roku 2017 pokračovat. Toto zvýšení počtu návštěvníků lze do značné míry vysvětlit pokračujícím hospodářským růstem v klíčových zemích, z nichž nejvíce globe shoppers pochází, včetně Číny, Spojených států a Ruska.

V prvních dvou měsících rostly tržby v obchodech v případě občanů ze zemí, z nichž pochází nejvíce globe shoppers: u čínských zákazníků o 36 % a u amerických zákazníků o 32 %. Lze to přičítat čínskému novému roku a výhodným směnným kurzům, které přispívají k většímu počtu výjezdů do zahraničí a k nárůstu kupní síly.

V případě ruských zákazníků tržby v obchodech po turbulentním roce 2016 nadále rostly a dosavadní výsledky za tento kalendářní rok zaznamenaly nárůst o 38 %. Jedná se o důsledek dramatického zvýšení počtu transakcí o 43 %, do kterého se promítá zlepšení situace v ruské ekonomice, jež vede k tomu, že do Evropy cestuje více Rusů.

Vliv čínského nového roku

Čína je i nadále klíčovou hnací silou přispívající k nárůstu evropských tržeb z TFS. Dosavadní tržby v obchodech v tomto kalendářním roce zaznamenaly nárůst o 36 %. Nejvíce z výdajů, které vynaložili čínští zákazníci, v lednu a únoru těžilo Spojené království (nárůst o 96 %), avšak skvělých výsledků dosáhlo také Španělsko (nárůst o 48 %) a Francie (o 32 %).

Čína přispívá ke zvýšení výdajů ve všech kategoriích

Analýza chování čínských zákazníků odhaluje, že tato skupina přispívá na největších evropských trzích k výraznému růstu tržeb ve všech kategoriích podle výše výdajů. Při pohledu na dosavadní výsledky za tento kalendářní rok se ukazuje, že čínští zákazníci, pokud jde o nárůst počtu transakcí, v únoru předčili všechny ostatní státy při nákupech na hlavních třídách i při nákupech luxusního zboží.

Po celé Evropě transakce čínských zákazníků ve výši do 750 eur vzrostly o 11 % (v porovnání s nárůstem o 7 % u všech ostatních národností), zatímco tržby z prodeje luxusního zboží převyšující 5 000 eur se zvýšily o 15 % (v porovnání s nárůstem o 7 % u všech ostatních národností). Ve Spojeném království byl tento trend ještě výraznější, neboť transakce čínských zákazníků při nákupech do 750 eur vzrostly o 43 % (v porovnání s nárůstem o 20 % u všech ostatních národností) a v případě prodeje luxusního zboží nad 5 000 eur o 134 % (v porovnání s nárůstem o 41 % u všech ostatních národností).

Návrat k růstu u hodinek a šperků

Vysoké TFS výdaje během prvních dvou měsíců tohoto roku napomohly evropským tržbám z prodeje hodinek a šperků k meziročnímu nárůstu o 12 %. Je to poprvé, co tato kategorie během 12 měsíců roste, což naznačuje, že evropský sektor luxusního zboží se po problematickém roce 2016 vzpamatovává. V lednu a únoru došlo k meziročnímu nárůstu ve všech ostatních kategoriích výdajů, zejména u módy a doplňků (nárůst o 31 %) a v obchodních domech (nárůst o 22 %).

Shrnutí Global Blue

• Evropské TFS zaznamenalo v lednu a únoru dvouciferný růst, přičemž dosavadní tržby v tomto kalendářním roce se zvýšily o 22 %.
  • Evropským obchodům pomohl čínský nový rok, neboť v případě čínských zákazníků došlo k nárůstu TFS tržeb v obchodech o 36 %.
  • Nárůst počtu transakcí čínských zákazníků předčil ve všech kategoriích podle výše výdajů na největších evropských TFS trzích všechny ostatní národy.