VAŽNO:
Od 1. siječnja 2021. obratite pažnju da rezidenti Ujedinjenog Kraljevstva (osim Sjeverne Irske) imaju pravo na Tax Free Shopping u vašoj zemlji. Saznajte više

Često postavljana pitanja


Odjeljak Global Blue ČPP odgovara na većinu vaših pitanja o našoj tvrtki i uslugama

Tax Free Shopping

Global Blue Tax Free Shopping osigurava da global shopperi u trgovcu vide privlačnu, vjerodostojnu i pouzdanu osobu. Naš poznati natpis "Tax Free" međunarodni putnici prepoznaju kao pouzdani simbol za Tax Free Shopping. 2013. godine postavili smo novi rekord s 26 milijuna transakcija.

Usluga Tax Free Shopping tvrtke Global Blue udovoljava svim poreznim i zakonskim zahtjevima te nudi trgovcima jednostavan administracijski postupak. Temelj našeg rasta je jednostavnost uporabe Tax Free Shoppinga za putnike te istovremeno kovanje jakog partnerstva s trgovcima da bi bolje razumjeli kupce, lakše ih poslužili te povećali prihode. Nadalje, Marketing Services Global Blue i tehnologija transakcija osmišljeni su da bi privukli inozemne kupce na vaša vrata.

U velikom broju država vlasti rade na poticanju maloprodaje tako što nude povrat PDV-a global shopperima koji kupuju proizvode tijekom svog boravka, a zatim ih izvoze u svojoj prtljazi. Korištenjem ove usluge global shopperi mogu uštedjeti na svojoj kupovini.

Međunarodni putnici imaju pravo na povrat novca na kupovinu kada izvoze proizvode iz države koju posjećuju. Kako bi stekao pravo na povrat novca unutar Europske unije (EU), putnik mora boraviti izvan EU-a.

Global Blue nudi povrat PDV-a na kupovinu u Argentini, Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Cipru, Češkoj Republici, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, , Islandu, Irskoj, Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Latviji, Libanonu, Lihtenštajnu, Litvi, Luksemburgu, Maroku, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Singapuru, Sloveniji, Slovačkoj, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Turskoj, Sjeverna Irska i Urugvaju.

Jedina promjena je u tome što ćete sada rezidentima Velike Britanije moći ponuditi Tax Free uslugu i nadamo se da ćete iskoristiti ovu priliku kako bi povećali prodaju.

Ovo isključuje rezidente Sjeverne Irske, stoga prije izdavanja Tax Free Obrasca obavezno zatražite dokaz o prebivalištu u Engleskoj, Walesu ili Škotskoj.

Postupak povrata poreza isti je kao i za sve ostale kupce: moraju dobiti carinski pečat kad izlaze iz EU, a povrat mogu zatražiti na jednom od naših isplatnih mjesta.

Global Blue nudi povrat na proizvode koji se iznose i izvoze u putnikovoj prtljazi.

Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska

Ako koristite plave papirnate obrasce, tabela za povrat poreza (Tax Free) ispisana je u unutarnjem dijelu vaše knjižice za povrat poreza. Ako koristite terminal ili drugo tehničko rješenje za izdavanje, a nemate tabelu za povrat pri ruci, možete koristiti Kalkulator za povrat radi brze provjere. Ako to nije moguće, možete simulirati transakciju u svom sustavu. U takvom slučaju, pobrinite se da poništite transakciju nakon simulacije, jer bi inače naši sustavi registrirali izdanu transakciju. Posljednje, ali ne i najmanje važno, ako želite imati potpuni pregled, slobodno nas nazovite i mi ćemo vam poslati isprintanu tabelu za povrat za korištenje na vašem stolu za blagajnu.

Postoji. U Hrvatska minimalna potrošnja je HRK 740.

Obrazac za povrat poreza vrijedi 3 mjeseci, plus mjesec u kojem je roba kupljena.
Obrazac koji je ovjerila Carina vrijedi 6 mjeseci od datuma kupovine.

Putnici mogu primiti povrat novca na način koji im najviše odgovara u više od 250 ureda za povrat novca diljem svijeta. Gotovina se isplaćuje odmah u zračnoj luci, na granici ili u putnikovoj domovini.

Povrat novca na kreditne kartice traje 3-5 radnih dana, dok zahtjev za povrat novca poslan e-poštom može trajati do 3 tjedna.

Imamo niz tehničkih rješenja za ponuditi u cilju rukovanja sustavom koji podržava izdavanje. Najbolja mogućnost izdavanja u velikoj mjeri ovisi o vašim potrebama i tehničkom okviru dostupnom u vašoj trgovini. Stupite u kontakt s vašim menadžerom zaduženim za klijente, a mi ćemo vam pomoći prepoznati i provesti najbolje rješenje za vašu trgovinu.

Idite na Sustav za praćenje povrata (“Refund Tracker”). Unesite broj transakcije otisnut na obrascu za povrat poreza i na kopiji, i Sustav za praćenje povrata dat će vam ažurirane informacije o statusu transakcije. Sustav za praćenje povrata ne pokriva povrate plaćene u gotovini.

Najlakši način da upoznate nove članove vašeg tima s Global Blue uslugama je naš e-learning program „Global Blue Online Academy”. Kontaktirajte nas i ako već nemate pristupni kod, mi ćemo vam pružiti pristup ovoj online platformi za učenje koja je na raspolaganju 24 sata dnevno. Na kraju svakog dijela udžbenika, vaši novi članovi tima mogu dobiti certifikat za svoje potrebe i za vas kako biste bili u mogućnosti pratiti u kojoj mjeri razumiju usluge i kako da ih ponude.

Prije svega, pobrinite se da imate jasne natpise o Global Blue Tax Free Shopping uslugama u svojim izlozima i na prodajnom mjestu, jer je dokazano da to stimulira potrošnju s povratom poreza s ciljem uštede.

Drugo, osigurajte se da vaše osoblje koristi argument povrata poreza prilikom komunikacije s kupcima. Ušteda za kupca je besplatna za vas.

I kao treće, postoji niz marketinških mogućnosti koje vam Global Blue može ponuditi, a koja će vam pomoći da razvijete vaše poslovanje s global shoppers. Kontaktirajte nas i naši menadžeri zaduženi za klijente rado će vas detaljno obavijestiti o tome.


Korisni linkovi i alati